aktualnosci
Śliwkowy Konkurs Kulinarny

 „Śliwkowy Konkurs Kulinarny” organizowany jest po raz siódmy przez Stowarzyszenie „Na Śliwkowym Szlaku”. Jego celem jest promocja obszaru Stowarzyszenia „Na Śliwkowym Szlaku” poprzez wyłonienie najciekawszych  potraw z wykorzystaniem śliwek (świeżych, suszonych, mrożonych, etc.), 

a także zaprezentowanie szerokiemu gronu odbiorców bogactwa i różnorodności tradycji kulinarnych.

Konkurs adresowany jest do osób zamieszkałych na obszarze Stowarzyszenia „Na Śliwkowym Szlaku”  tj. z gmin: Czchów, Gnojnik, Gródek nad Dunajcem, Iwkowa, Korzenna, Lipnica Murowana, Łososina Dolna. Zgłoszenia 
do konkursu przyjmowane są według ustalonych terminów (załącznik nr 2 do Regulaminu) osobiście, za pośrednictwem poczty tradycyjnej lub maila:
biuro@nasliwkowymszlaku.pl .

Rozstrzygnięcie konkursu będzie miało miejsce od lipca do września podczas lokalnych imprez plenerowych na obszarze wszystkich gmin należących do Śliwkowego Szlaku. Szczegółowe informacje na stronie internetowej www.nasliwkowymszlaku.pl oraz  w biurze Stowarzyszenia „Na Śliwkowym Szlaku” (tel. 14 68 44 549). Serdecznie zapraszamy do udziału.

 Regulamin „Śliwkowego Konkursu Kulinarnego”

1.      Organizator konkursu: Stowarzyszenie „Na Śliwkowym Szlaku”.

 

2.      Cele: promocja obszaru Stowarzyszenia „Na Śliwkowym Szlaku” poprzez wyłonienie najciekawszych  potraw
z wykorzystaniem śliwek (świeżych, suszonych, mrożonych, etc.), a także
zaprezentowanie szerokiemu gronu odbiorców bogactwa i różnorodności tradycji kulinarnych.

 

3.      Tematyka konkursu:

Przygotowanie potrawy z wykorzystaniem śliw w dowolnej postaci. Jeden uczestnik może zgłosić tylko jedną potrawę.

 

4.      Adresaci konkursu

W konkursie mogą wziąć udział osoby zamieszkałe na obszarze Stowarzyszenia „Na Śliwkowym Szlaku” tj. z gmin: Czchów, Gnojnik, Gródek nad Dunajcem, Iwkowa, Korzenna, Lipnica Murowana, Łososina Dolna, które spełnią określone w niniejszym regulaminie wymagania.

 

5.      Przebieg konkursu:

I.                   Konkurs przebiegać będzie w dwóch etapach:

- Zgłoszenie do konkursu  (Karta zgłoszeniowa stanowi załącznik nr 1 do Regulaminu) należy dostarczyć kartę zgłoszeniową pocztą, mailem lub osobiście (liczy się data wpływu) do biura Stowarzyszenia najpóźniej na dzień przed planowaną imprezą rozstrzygającą.

- Wzięcie udziału w jednej z lokalnych imprez plenerowych na obszarze Śliwkowego Szlaku i prezentacja konkursowych potraw (Uwaga: W II etapie konkursu mogą wziąć udział tylko te osoby, które przyślą wypełnione karty zgłoszeniowe w wymaganym terminie).

II.                Podczas lokalnych imprez plenerowych, które odbędą się od lipca do września na obszarze Śliwkowego Szlaku jury konkursowe dokona oceny gotowych potraw.
Po rozstrzygnięciu konkursu odbędzie się degustacja wszystkich potraw.

Lista imprez plenerowych na, których nastąpi rozstrzygnięcie konkursu stanowi załącznik nr 2 do Regulaminu.

 

6.      Ocena potraw

Oceny potraw dokona Komisja Konkursowa powołana przez Organizatora. Ocena potrawy będzie miała charakter anonimowy. Komisja Konkursowa będzie oceniać potrawy biorąc pod uwagę: smak potrawy, oryginalność, łatwość przyrządzenia, sposób zaprezentowania potrawy. Decyzje komisji konkursowej są ostateczne i nie przysługuje od nich odwołanie.

 

7.      Nagrody

Jury przyzna nagrody rzeczowe.

 

8.      Informacje dodatkowe

·         Organizator nie zwraca potraw biorących udział w konkursie ani poniesionych przez uczestników kosztów,

·         Organizator zastrzega sobie prawo do opublikowania imion, nazwisk, zdjęć  i informacji o zwycięzcach
i uczestnikach konkursu oraz do zamieszczania informacji o potrawach konkursowych w swoich materiałach
i kampaniach promocyjnych,

·         Podmioty biorące udział w konkursie użyczają prawa do wykonywania prezentowanych potraw innym podmiotom,

·         Poprzez przystąpienie do konkursu uczestnicy wyrażają zgodę na warunki zawarte w regulaminie,

  • Organizator konkursu zastrzega sobie prawo do unieważnienia konkursu bez podawania przyczyny.

·         Wszystkie kwestie, których nie obejmuje regulamin, ustala organizator.

·         Wszelkich informacji o konkursie udziela biuro Stowarzyszenia „Na Śliwkowym Szlaku” Iwkowa 468,
Tel. 14 684 45 49,
biuro@nasliwkowymszlaku.pl, www.nasliwkowymszlaku.pl

 

 

 

 Harmonogram imprez plenerowych rozstrzygających Śliwkowy Konkurs Kulinarny 2017

Lp.

Gmina

Impreza

Data

Miejsce

Termin dostarczenia kart zgłoszeniowych

1.

Czchów

 

Dożynki Gminne
w Tworkowej

 

27.08.2017 r.

Tworkowa

25.07.2017 – 25.08.2017

2.

Gnojnik

 

Święto Gminy Gnojnik

 

01.07.2017 r.

Gnojnik

01.06.2017 – 30.06.2017

3.

Gródek nad Dunajcem

 

Fasolowe Żniwa

 

27.08.2017 r.

Rożnów

25.07.2017 – 25.08.2017

4.

Iwkowa

 

Święto Suszonej Śliwki

 

17.09.2017 r.

Kąty

15.08.2017 – 15.09.2017

5.

Korzenna

 

Jarmark Korzeński

 

16.07.2017 r.

Korzenna

14.06.2017 – 14.07.2017

6.

Lipnica Murowana

 

Dożynki Gminne

 

13.08.2017 r.

Lipnica Dolna

11.07.2017 – 11.08.2017

7.

Łososina Dolna

 

Łososińskie Święto Plonów

 

03.09.2017 r.

Łososina Dolna

01.08.2017 – 01.09.2017

 

 

 

2017-05-26
www.CK.Gnojnik.pl 2007-2012